25/01/2017 lifebyiris 1Comment

Quinoa (kienowa of kienwa?!) is één van mijn favoriete ‘granen’. Officieel is het geen graan, maar een zaadje van een plant. Maar hoe je het ook precies uitspreekt of wat het precies is, ik ben in ieder geval groot fan van quinoa! Quinoa is namelijk ontzettend voedzaam doordat het bomvol zit met vitaminen (B en E), mineralen (koper, ijzer en magnesium) en vezels. En daarnaast is het één van de weinige voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevat en hierdoor dus een zeer goede plantaardige eiwitbron is. Aangezien het zo’n veelzijdig voedingsmiddel is, maak ik vaak gerechten/recepten met quinoa klaar, zeker  nu ik (vaker) plantaardig eet. Het leek mij dan ook leuk om eens te laten zien dat je met quinoa meer kan dan alleen maar avondeten klaarmaken. Want wist jij dat je quinoa ook prima kan verwerken in een heerlijk vullend ontbijt of een lekker tussendoortje voor wat extra energie? Bekijk dan eens mijn 3 quinoa recepten en ontdek dat quinoa een heel veelzijdig voedingsmiddel is, waar je alle kanten mee op kunt!

-gesponsord- Voor de onderstaande recepten gebruikte ik de quinoa van Lola Quinoa. Dit omdat deze quinoa afkomstig is van Nederlandse bodem en duurzaam is geteeld. Het bevat geen chemische bestrijdingsmiddelen en de telers krijgen een eerlijke prijs betaald. Een echt eerlijk product dus en dat vind ik belangrijk.
Daarnaast hoeft je de quinoa van Lola Quinoa niet vooraf af te spoelen, omdat deze quinoa geen bitterstoffen bevat en daardoor het voedzame buitenlaagje er omheen kan blijven zitten en waardoor de quinoa dus ook volkoren is.
En tenslotte is Lola Quinoa gewoon makkelijk te verkrijgen! Je kunt de pakjes namelijk vinden bij de Albert Heijn en EkoPlaza.


Appeltaart quinoa ontbijt

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 40 gr quinoa
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 appel
  • 1 klein handje rozijnen
  • 1 klein handje noten/zaden (bijv. amandelen en pompoenpitten)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • Optioneel: 1 el notenpasta (bijv. pindakaas of amandelpasta)

Bereidingswijze:

  1. Doe de quinoa en amandelmelk in een pannetje en breng het aan de kook.
  2. Zet het vuur laag als het kook, doe de deksel op de pan en laat het 10 minuten koken.
  3. Snijd ondertussen de appel in kleine blokjes en voeg dit samen met de rozijnen, de kaneel en koek- en speculaaskruiden na 10 minuten toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  4. Haal de quinoa van het vuur en laat het eventjes een beetje afkoelen.
  5. Roer vervolgens de noten erdoor en maak het eventueel af met een lekkere klodder notenpasta!


Quinoa powerbars

Ingrediënten voor 9 bars:

  • 150 gr havermout
  • 1 kopje gekookte quinoa
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 30 gr hennepzaad
  • 2 rijpe geprakte bananen
  • 2 lijnzaad eggs (roer 2 el gebroken lijnzaad met 6 el lauw water en laat het eventjes staan)
  • 2 el amandelpasta (of pindakaas)
  • 2 el citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tot 2 handjes (bevroren) rood fruit

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een (vierkante) bakvorm met bakpapier.
  3. Meng in een grote kom de havermout, quinoa, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en hennepzaad.
  4. Meng in een andere kom de geprakte banaan, lijnzaad eggs, amandelpasta, citroensap en vanille extract en giet dit over de droge ingrediënten.
  5. Meng alles tot een een geheel. Het beslag mag redelijk vochtig zijn, maar niet heel vloeibaar.
  6. Roer vervolgens het fruit er doorheen, giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad met een spatel/lepel.
  7. Bak de quinoa bars zo’n 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn en redelijk stevig aanvoelen.
  8. Laat de quinoa bars tenslotte afkoelen en snijd ze daarna in 9 gelijke stukken.


Quinoa met geroosterde bloemkool

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 120 gr quinoa
  • 1 bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 100 gr doperwten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl peper en zout (naar smaak)
  • 1 handje gehakte walnoten
  • 1 tl verse rozemarijn
  • 1 tl verse tijm

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en snipper de ui en de knoflook.
  3. Doe dit in een grote kom en voeg hier de gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn, kaneel, chilipoeder en peper en zout aan toe en roer goed door.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de gekruide bloemkool op en rooster het voor zo’n 20 minuten (hussel alles na 10 minuten eventjes door).
  5. Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes en spoel de doperwten af onder kokend/heet water.
  6. Roer vervolgens de quinoa, geroosterde bloemkool, paprika, doperwten en gehakte walnoten door elkaar en maak het af met nog wat verse rozemarijn en tijm.

Variatietip:

  • Mocht je dit gerecht wellicht iets ‘te droog’ vinden, dan kun je het serveren met een lekkere klodder (kerrie)hummus of een zelfgemaakte dressing van 2 el tahin, 1 el mosterd en 1 el agavesiroop!

Ik hoop je inspiratie te hebben gegeven van wat je allemaal met quinoa kan en ik ben ontzettend benieuwd wat je van deze 3 recepten vindt! Laat mij dit dan ook vooral weten via Instagram, Facebook, Snapchat (irisraaijen) of natuurlijk gewoon via een comment hieronder!

  Liefs, Iris

One thought on “3x quinoa: ontbijt, tussendoor en avondeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *